# مذهب شیعه اعتقادی به تحریف قرآن ندارد.
# اما اهل سنت روایات متعددی مبنی بر تحریف قرآن دارند.
وهابیون و بعضا اهل سنت همواره شیعه را متهم به تحریف قرآن می نمایند!
ما ثابت می کنیم خود اهل سنت و وهابی ها روایات متعددی در کتاب هایشان مبنی بر تحریف قرآن دارند!
و در ادامه ثابت می کنیم اعتقاد علمای مشهور اهل سنت این است که قرآن تحریف نشده.
ابتدا روایات متعدد در کتب اهل سنت و وهابی ها مبنی بر تحریف قرآن را ببینید.
14 مورد از تحریف قرآن در کتب اهل سنت (کلیک کنید)
علمای بزرگ شیعه تحریف قرآن را رد می کنند.
شيخ صدوق (متوفاي380هـ)
اعتقادنا أنّ القرآن الذي أنزله الله علي نبيّه هو ما بين الدفتين و هو ما في ايدي الناس
قرآني كه خدا بر پيغمبرش نازل كرده همين قرآن در اختيار مردم است.
شرح باب حاديعشر ، ص93
شيخ مفيد (متوفاي413هـ)
قد قال جماعة من اهل الإمامية أنّه لمينقص من كلمة و لا من آية و لا من سورة و لكن حذف ما كان مثبتاً في مصحف اميرالمؤمنين من تأويله و تفسير معانيه علي حقيقة تنزيله
هيچ كلمه و آيه و سورهاي از قرآن كم نشده است ؛ بله ، ما معتقديم آنچه كه در قرآن اميرالمؤمنين بوده حذف شده كه عبارت بودند از مطالبي كه حضرت حقيقت تأويل و تفسير آيات را بيان فرموده بود كه مربوط به خود آيات نميشد.
اوائل المقالات ، ص54 تا56
سید مرتضی علم الهدی (متوفای 436 هـ)
ابن حجر عسقلانی به نقل از ابن حزم آندلسی می نویسد:
وکان امامیا لکنه یکفر من زعم ان القرآن بدل أو زید فیه أو نقص منه
سید مرتضی امامی بود و معتقد بود کسی که معتقد شود از قرآن چیزی کم شده یا به آن افزوده شده یا چیزی از آن تبدیل شده است ، کافر است.
لسان المیزان - ج 4 ص 223
www.shiaonlinelibrary.com/الكتب/3344_لسان-الميزان-ج-٤/الصفحة_0?pageno=223
شیخ طوسی ( متوفای 460 هـ)
زیاده و نقصان در کلام خداوند راه ندارد زیرا اجماع قائم است که به قرآن چیزی اضافه نشده است و مسلمانان معتقدند که از آن چیزی کم نشده است ، و مذهب ما همین است ( بعد میگوید) روایاتی در کتب شیعه و سنی آمده است که دلالت بر نقصان بسیاری از آیات و نقل بعضی از آن از جایی بجای دیگر میکند ، اما چون روایات همه خبر واحد هستند و موجب علم نمی شوند ، عمل به آنها ممکن نیست و بهتر است که از آنها اعراض شود و اگر امکان تأویل نبودطرد شوند ، و اگر آن روایات صحیح السند هم باشند باز موجب طعن در قرآن نخواهند شد ، زیرا که صحت آن مورد اتفاق همه مسلمانان است.
التبیان - ج 1 ص 3
www.shiaonlinelibrary.com/الكتب/2341_التبيان-الشيخ-الطوسي-ج-١/الصفحة_0?pageno=3#top
شیخ طبرسی ( متوفای 548 هـ)
الكلام في زيادة القرآن ونقصانه. أما الزيادة فيه فمجمع على بطلانها، وأما النقصان منه فقد روى جماعة من أصحابنا وقوم من حشوية العامة أن في القرآن تغييرا أو نقصانا، والصحيح من مذهب أصحابنا خلافه
تفسیر الآلوسی - ج1، ص24
http://islamport.com/d/1/tfs/1/58/3120.html
سید بن طاووس ( متوفای 664 هـ)
إن رأي الإمامية هو عدم التحريف
قرآن کریم مصون از زیاده و نقصان است.
سعد السعود صفحه 192
علامه حلی (متوفای 726 هـ)
الحقّ أنّه لا تبديل ولا تأخير ولا تقديم فيه ، وأنّه لم يزد ولم ينقص ، ونعوذ بالله تعالى من أن يُعْتَقَد مثل ذلك وأمثال ذلك ، فإنّه يُوجِب التطرّق إلى معجزة الرسول (ص) المنقولة بالتواتر
حق آنست که در قرآن کریم تبدیل و تقدیم و تأخیری واقع نشده است و پناه میبرم به خداوند از کسی که معتقد باشد بر وقوع تحریف ، زیرا که موجب شک میشود در معجز? رسول علیه و آله السلام که نقل آن متواتر است.
اجوبة المسائل المهناویة صفحه 121
شیخ زین الدین بیاضی عاملی (متوفای 877 هـ)
علم بالضرورة تواتر القرآن بجملته وتفاصيله ، وكان التشديد في حفظه أتم ، حتى نازعوا في أسماء السّور والتفسيرات. وإنما اشتغل الأكثر عن فظه بالتفكر في معانيه وأحكامه ، ولو زيد فيه أو نقص لعلمه كلّ عاقل وإن لم يحفظه ، لمخالفة فصاحته وأسلوبه
تواتر قرآن جملةً و تفصیلاً معلوم است و اگر چیزی به آن اضافه یا از آن کم میشد هر عاقلی متوجه می گردید حتی اگر حافظ قرآن هم نمی بود ، به جهت مخالفت با اسلوب و فصاحت قرآن.
الصراط المستقیم - ج 1 ص 45
شیخ فتح الله کاشانی (متوفای 988 هـ)
وی در رابطه با روایاتی که دال بر نقص قرآن است میگوید :
اگر حدیثی بر خلاف دلیل یا سنت متواتر یا اجماع بود و تأویلش ممکن نبود و امکان حمل بر وجوه دیگر را نداشت ، واجب است طرح و اعراض از آن.
تفسیر منهج الصادقین ، مقدمه کتاب و در ذیل آیه إنا له لحافظون
سید نور الله شوشتری (متوفای 1019 هـ)
ما نسب إلى الشيعة الإمامية من وقوع التغيير في القرآن ليس مما قول به جمهور الإمامية إنما قال به شرذمة قليلة منهم، لا اعتداد بهم فيما بينهم.
آلاء الرحمن ص 25
شیخ بهایی (متوفای 1030 هـ)
الصحيح إن القرآن العظيم محفوظ من ذلك زيادة كان أو نقصانا، وما اشتهر بين العلماء من إسقاط اسم أمير المؤمنين عليه السلام في بعض المواضع فهو غير معتبر عند العلماء والمتتبع للتاريخ والأخبار والآثار يعلم بأن القرآن ثابت بغاية التواتر وبنقل الآلاف من الصحابة، وأن القرآن الكريم كان مجموعا في عهد الرسول
آلاء الرحمن ص 26
علامه تونی (متوفای 1071 هـ)
والمشهور أنّه محفوظ ومضبوط كما انزل ، لم يتبّدل ولم يتغيّر ، حفظه الحكيم الخبير ، قال الله تعالى : ( إنّا نحن نزّلنا الذكر وإنّا له لحافظون)
مشهور آنست که قرآن کریم محفوظ و مضبوط است همانطوریکه نازل شده است و خداوند حکیم حافظ آنست چنانکه فرمود : (انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون)
الوافیة فی الاصول صفحه 148
فیض کاشانی (متوفای 1091 هـ)
أن خبر التحريف مخالف لكتاب الله، مكذب له فيجب رده والحكم بفساده وتأويله
تفسیر الصافی - ج 1 ص 51
شیخ حر عاملی (متوفای 1104 هـ)
والمتتبع للتاريخ والأخبار والآثار يعلم يقينا بأن القرآن ثابت بغاية التواتر وبنقل الآلاف من الصحابة، وأن القرآن كان مجموعا مؤلفا في عهد الرسول
هرکسی که در اخبار و آثار تتبع و تحقیق کند ،علم قطعی پیدا میکند که قرآن کریم اعلی درجه از درجات تواتر را دارا است و هزاران نفر از صحابه آنرا حفظ و قرائت کرده اند و در زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم جمع شده و به صورت کتاب بود.
الفصول المهمة فی تألیف الامة - ص 166
علامه مجلسی (متوفای 1111 هـ)
در ردّ اخبار دلالت کننده بر نقصان میگوید :
إنّ الأخبار التي جاءت بذلك أخبار آحاد لا يقطع على الله تعالى بصحّتها
این اخبار ، اخبار آحاد هستند و قطع به صحت آنها پیدا نمی شود.
بحار الانوار جلد 89 صفحه 75
شیخ جعفر کاشف الغطاء (متوفای 1228 هـ)
لا ريب في أنّ القرآن محفوظ من النقصان بحفظ الملك الدّيان ، كما دلّ عليه صريح الفرقان وإجماع العلماء في جميع الأزمان
شکی نیست که قرآن کریم محفوظ از نقصان بحفظ خداوند دیان است همانطوریکه صریح قرآن و اجماع علما بر این نکته دلالت دارد.
کشف الغطاء کتاب القرآن - ص 299
شیخ محمد حسین آل کاشف الغطاء ( متوفای 1373 هـ)
وإنّ الكتاب الموجود في أيدي المسلمين هو الكتاب الذي أنزله الله إليه للإعجاز والتحدّي ولتعليم الأحكام وتمييز الحلال من الحرام ، وإنّه لا نقص فيه ولا تحريف ولا زيادة ، وعلى هذا إجماعهم.
ومن ذهب منهم أو من غيرهم من فرق المسلمين إلى موجود نقص فيه أو تحريف فهو مخطئ يردّه نصّ الكتاب العظيم ( إنّا نحن نزّلنا الذكر وإنّا له لحافظون ).
والأخبار الواردة من طرقنا أو طرقهم الظاهرة في نقصه أو تحريفه ضعيفة شاذّة ، وأخبار آحاد لا تفيد علماً ولا عملاً ، فإمّا أن تؤوّل بنحو من الإعتبار أو يضرب بها الجدار.
کتاب موجود در دست مسلمانان همان کتابیست که خداوند متعال آنرا برای تحدی و اعجاز و تعلیم احکام و تمییز حلال از حرام نازل فرمود ، در این کتاب نه چیزی اضافه و نه از آن کم شده است و نه تحریف در آن راه دارد و بر این مطلب اجماع مسلمین است.
اگر کسی ادعا کند که قرآن تحریف شده یا از آن چیزی کم شده است ، خطا کرده است و این آیه مبارکه (انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون) او را رد میکند.
و احادیثی که از طریق شیعه و سنی نقل شده در نقص یا تحریف قرآن ، احادیث شاذ و ضعیف و اخبار آحاد هستند که موجب علم و عمل نخواهد شد ، پس باید تأویل یا به دیوار زده شود.
اصل الشیعة و اصولها - صفحه 101 و 102
سید شرف الدین موسوی (متوفای 1377 هـ)
فإنّ القرآن العظيم والذكر الحكيم متواتر من طرقنا بجميع آياته وكلماته وسائر حروفه وحركاته وسكناته تواتراً قطعياً عن أئمّة الهدى من أهل البيت : لا يرتاب في ذلك إلاّ معتوه ، وأئمّة أهل البيت كلّهم أجمعون رفعوه إلى جدّهم رسول الله (ص) عن الله تعالى ، وهذا أيضاً ممّا لا ریب فیه. ظواهر القرآن الحكيم فضلاً عن نصوصه أبلغ حجج الله تعالى ، وأقوى أدلّة أهل الحق بحكم الضرورة الأوليّة من مذهب الإماميّة ، وصحاحهم في ذلك متواترة من طريق العترة الطاهرة ، ولذلك تراهم يضربون بظواهر الصحاح ـ المخالفة للقرآن ـ عرض الجدار ولا يأبهون بها عملاً بأوامر أئمّتهم. وكان القرآن مجموعاً أيام النبي (ص) على ما هو عليه الآن من الترتيب والتنسيق في آياته وسوره وسائر كلماته وحروفه ، بلا زيادة ولا نقصان ، ولا تقديم ولا تأخير ، ولا تبديل ولا تغيير.
قرآن عظیم و ذکر حکیم از طرف ما متواتر است به جمیع آیات و کلمات و سائر حروف وحرکات و سکنات به تواتر قطعی از امامان اهل بیت علیهم السلام و هیچ کس در آن شک ندارد و ائمه اهل بیت نیز از جدشان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و آن بزرگوار از خداوند متعال نقل کرده است و در این هم جای شکی نیست ، ظواهر و نصوص قرآن همه حجتهای خداوند و دلیل اهل حق است بحکم ضرورت اولیه از مذهب امامیه ، روایات صحیحه نیز در این زمینه بنحو متواتر از طریق عترت طاهره سلام الله علیهم زیاد نقل شده است ، و لذا شیعیان هر روایت مخالف قرآن را حتی اگر صحیح هم باشد ، به دیوار میزنند و به آن اعتباری قائل نمی شوند ، و قرآن کریم در زمان خود رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم جمع شد همانطوری که الان هست بدون کوچک ترین تغییر و زیاده و نقصان.
جوبة مسائل جارالله - صفحه 28 و 37
امام خمینی (متوفای 1409 هـ)
إن الواقف على عناية المسلمين بجمع الكتاب وحفظه وضبطه قراءة وكتابة، يعترف ببطلان تلك المزعمة " التحريف "، وأنه لا ينبغي أن يركن إليها ذو مسكة، وما وردت فيه من الأخبار، بين ضعيف لا يستدل به، إلى مجعول يلوح منه أمارات الجعل، إلى غريب يقضي منه العجب، إلى صحيح يدل على أن مضمونه تأويل الكتاب وتفسيره.
کسی که مطلع باشد بر توجه مسلمانان به جمع ، حفظ ، ضبط ، کتابت و قرائت قرآن متوجه خواهد شد که روایات دلالت کننده بر تحریف باطل است زیرا آن روایات یا ضعیف است و استدلال به آنها صحیح نیست و یا جعلی و ساختگی است که علامات جعل و ساختگی بودن در آنها کاملا مشخص است ، یا غریب است که موجب تعجب میشود ، و اگر صحیح بود باید تأویل شود.
تهذیب الاصول - جلد 2 صفحه 165
آیت الله العظمی خویی (متوفای 1413 هـ)
معروف بین مسلمانان عدم وقوع تحریف در قرآن است و اینکه قرآن موجود در نزد ما همان قرآن منزل بر نبی اعظم صلی الله علیه و آله و سلم است و بر این مطلب بسیاری از اعلام از جمله رئیس المحدثین مرحوم صدوق بن بابویه تصریح نموده اند و قول به عدم تحریف را از معتقدات امامیه حساب کرده اند.
البیان صفحه 200
در جای دیگر می فرماید : قصه تحریف قرآن جزء خرافات و خیالات است و به تحریف قائل نمیشود مگر کسی که عقلش ناقص باشد یا درست تأمل و تفکر نکرده باشد یا اینکه بخاطر علاقه اش به قول به تحریف معتقد به آن شده باشد زیرا که علاقه به چیزی انسان را کور و کر میکند اما آدم عاقل منصف متدبر شکی در باطل بودن یا خرافاتی بودن تحریف ندارد.
البیان صفحه 259
علمای اهل سنت هم شیعه را از اعتقاد به تحریف بری می دانند.
شیخ محمد أبوزهره
القرآن بإجماع المسلمین هو حجة الإسلام الأولی و هو مصدر له ، و هو سجل شریعته ، و هو الذی یشتمل علی كلها و قد حفظه الله تعالی الی یوم الدین كما وعد سبحانه اذ قال : «انا نحن نزلنا الذكر و إنا له لحافظون» و إن إخواننا الامامیة علی اختلاف منازعهم یرونه كما یراه كل مؤمنین.
قران به اجماع مسلمین اولین حجت اسلام و مصدر اسلام است و شناسنامه شریعت اسلام هست و خدا به حفظش وعده داده است و برادران امامیه هم به همین معتقد هستند.
الامام الصادق - ص296
دكتر محمد عبدالله دراز
و مهما یكن من أمر فإن هذا المصحف هو الوحید المتداول فی العالم الاسلامی ، بما فیه فرق الشیعة ، و منذ ثلاثة عشر قرناً من الزمان ، و نذكر هنا رأی الشیعة الامامیةـ أهم فرق الشیعة
همین مصحف تنها مصحف متداول است و ان قول شیعه امامیه هست.
مدخل إلی القرآن الكریم - ص 39-40
شیخ رحمت الله الهندی الکیروانی
القرآن المجید عند جمهور علماء الشیعة الامامیة الاثنی عشریة محفوظ من التغییر و التبدیل، و من قال منهم بوقوع النقصان فیه، فقوله مردود غیر مقبول عندهم . اظهار الحق .
قران مجید نزد همه علمای شیعه امامیه اثنی عشریه از تغییر و تبدیل محفوظاست و هر کس که نقصان در قران را قبول داشته باشد نظرش مردود و غیر مقبول نزد شیعه است.
کتاب إظهار الحق - ص 438-440
http://14mah.parsiblog.com/Posts/550
شیخ محمد الغزالی
سمعت من هؤلاء یقول فی مجلس علم : إنّ للشیعة قرآنا آخر یزید و ینقص عن قرآننا المعروف فقلت له : أین هذا القرآن ؟ و لماذا لم یطّلع الإنس و الجن علی نسخة منه خلال هذا الدهر الطویل ؟ لماذا یساق هذا الافتراء... و لماذا هذا الكتاب علی الناس و علی الوحی .
از بعضی از این وهابیها در یك مجلسی علمی شنیدم كه میگفت : شیعیان یك قرآنی دارند كه نسبت به قرآنی كه ما داریم برخی از آیات را ندارد و برخی از آیاتی هم دارند كه ما نداریم . من به او گفتم : این قرآنی كه میگوئید ، كجاست ؟ چطور قرآنی این چنینی در طول چهارده قرن نزد شیعه است ولی نه انسانی و نه جنّی تا به حال بر این قرآن اطلاع پیدا نكرده است ؟ چرا این افتراء را در میان مردم پخش میكنی ؟ چرا چنین افترائی بر شیعه و بر وحی قرآن مطرح میكنی ؟
دفاع عن العقیدة و الشریعة ، ص 253 ، 264 طبع مصر عام 1975 الطبعة الرابعة
استاد محمد المدینی
و أما أن الامامیة یعتقدون نقص القرآن، فمعاذ الله . إنما هی روایات رویت فی كتبهم ، كما روی مثلها فی كتبنا و اهل التحقیق من الفریقین قد زیّفوها ، و بینوا بطلانها و لیس فی الشیعة الإمامیةأو الزیدیه من یعتقد ذلك كما أنه لیس فی السنة من یعتقده.
آیا شیعه معتقد به نقص قرآن است ؟ به خدا پناه میبریم ، معاذلله شیعه امامیه معتقد به نقص قران نیستندو هرچه نقل شده روایاتی است كه در كتب آن ها صرفاً نقل شده روایاتی هست که همانند آن در کتاب ما هم ذكر شده است. که و اهل تحقیق از شیعه و سنی این روایات را ردّ كردهاند و بطلان این روایات را ثابت كردهاند و كسی از شیعه و زیدیه را من نمیبینم كه معتقد باشد این روایات جزو سنت پیغمبر است.
مجلة رسالة الاسلام، شماره 4، سال11، ص383_382
البهنساوی _ متفكران اخوان المسلمین
إنّ الشیعة الجعفریة الاثنی عشریة یرون كفر من حرّف القرآن الذی أجمعت علیه الأمة منذ صدر الاسلام ... و إنّ المصحف الموجود بین أهل السنة هو نفسه الموجود فی مساجد و بیوت الشیعة.
شیعه جعفریه اثنی عشری هرکس را که قرن را تحریف کند کافر می دانند و مصحف موجود در مساجد و خانه های شیعه همان قران موجود بین اهل سنت می باشد.
السنة المفتری علیها - ص60
مصطفی الرافعی
و القرآن الكریم هو الموجود الآن بأیدی الناس من غیر زیادة و لا نقصان . و ما ورد من أن الشیعة الامامیة یقولون بأن القرآن قد اعتراه النقص ... هذا الادّعاء أنكره مجموع علماء الشیعة الأعلام... .
فالقرآن الکریم اذن هو عصب الدولة الاسلامیة ، تتفق مذاهب أهل السنة مع مذهب الشیعة الامامیةعلی قداسته و وجوب الأخذ به . و هو نسخة موحدة لا تختلف فی حرف و لا رسم لدی السنة و الشیعة الامامیة فی مختلف دیارهم و أمصارهم
قران کریمی که الان بین مسلمین هست نه زیاد شده و نه کم شده اینکه به شیعه نسبت اعتقاد به نقصان قران می دهند مجموع علمای شیعه انکار کرده اند پس قران کریم تنها نسخه قران است نه در حرف و نه در رسم هیچ اختلافی ندارد.
اسلامنا، ص75
دكتر علی عبدالواحد وافی
یعتقد الشیعة الجعفریةكما یعتقد أهل السنة، أن القرآن الكریم هو كلام الله عز وجل المنزل علی رسوله المنقول بالتواتر و المدوّن بین دفتی المصحف بسورةو آیاته المرتبة بتوقیف من الرسول صلوات الله و سلامه علیه، و أنه الجامع لأصول الاسلام عقائده و شرایعه و أخلاقه، و الخلاف بیننا و بینهم فی هذا الصدد یتمثل فی أمور شكلیة و جانبیة لا تمس النص القرآنی بزیادة و لانقص و لا تحریف و لاتبدیل، و لا تثریب علیهم فی اعتقادها.
عقیده شیعه همان عقیده اهل سنت است كه این قرآن همان قرآن نازل شده بر پیغمبر است که بین دو جلد قرار داده شده اختلاف بین ما شکلی و جانبی است و بر سر تحریف قران از زیادی و نقص و تحریف و تبدیل نیست. و بر شیعه از یان جهت هیچ اشکالی وارد نیست.
بین الشیعة و أهل السنة، ص35
و محمد باقر سجودی ، کارشناس شبکه ی وهابی کلمه هم می گوید شیعیان اعتقادی به تحریف قرآن ندارند.